ГОДЖИ БЕРИ - ХРАНА И ЛЕК

Известен в Китай като храната на хималайските столетници, плодът Годжи бери се отглежда от хилядолетия. През деветдесетте години влиза във фокуса на световните учени. Проучвания до този момент показват, че плодът  концентрира толкова много витамини, минерали, антиоксиданти и др., че няма известни аналози. В състава си тези дребни плодчета включват:

  • 18 вида аминокиселини - 6 пъти повече от пчелния прашец
  • 21 вида минерални - желязо /15 пъти повече от спанака /калций, калий, фосфор, мед, натрий, цинк, селен, магнезий и др.
  • 29 вида мастни киселини - вкл.жизнено важните Омега 3 и Омега 6
  • 6 основни витамина – С / 500 пъти повече от портокалите / В1,В2,В6,Е, провитамин А
  • полизахариди,пигменти,фенолни съединения и др.

Учените са открили в Годжи бери четири незаменими полизахариди  / LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4 /,които не се съдържат естествено в нито един друг хранителен продукт . Приемани в прясно състояние оранжевите плодчета са най – пълноценни, пречистват организма, подхранват го и въвеждат в режим на самоизцеление.           

Годжи бери повишава тонуса и жизнеността, стимулира дейността на имунната система, спомага за регулиране на телесното тегло, укрепва нервната система и подобрява съня, регулира нивото на кръвната захар, балансира нивото на PH, осигурява добра превенция на рака, повишава стойностите на хемоглобина, намалява и премахва замаяност и шум в ушите, увеличава сексуалната активност, подобрява зрението, паметта и поддържа мозъка в добра форма. Разбира се Годжи бери не е панацея за всички болести и няма как да Ви излекува от всичко и веднага, но е факт, че това плодче е специално. 

Плодовете Годжи бери   са известни като най-силната хранителна добавка против стареене и един от най-богатите на антиоксиданти плодове в света.

За оценка на практическата полза много често се използва скалата „ORAC” (Oxygen RadicalAbsorbanceCapacity) - стандартен научен метод за измерване на антиоксидантната активност в определен хранителен продукт. Плодовете Годжи Бери надминават по активност всички познати плодове:

 Плод                 оценка ORAC

Годжи                        25 300

Боровинка                  4 460

Нар                             3 307

Къпина                       2 036                                                     

Грозде                           739

Ябълки                          218

Банани                          210

Круши                           134

Годжи Бери е истинско богатство, подарено на човека от природата,извор на жизнени сили, здраве и дълголетие.         

No data